Transformace vinařství v ČR po roce 1989: geografické aspekty - Grochol, David (2014)
Předmětem této diplomové práce je zhodnocení vývoje po roce 1989 a současného stavu vinohradnictví a vinařství v České republice a jejich geografických aspektů. Z počátku se práce zabývá vývojem vinařství v České republice a ve světě. Následně jsou zhodnoceny vlivy transformace českého hospodářství v první polovině devadesátých let na vinohradnictví a vinařský průmysl. Dále jsou popsány jednotlivé zákony a změny podmínek ovlivňující tyto odvětví v rámci České republiky po vstupu do Evropské unie. Stěžejní části práce je však geografická analýza vývoje a zhodnocení současného stavu vinohradnictví a vinařského průmyslu na území České republiky. Pozornost je věnována řadě kvalitativních změn, kterými odvětví prochází. Poslední kapitola se zabývá vývojem vinohradnictví a vinařství ve světě v posledních dvaceti letech. V závěru jsou shrnuty jednotlivé poznatky a nastíněn očekávaný vývoj.