Moderní metody mapování změn "Land Cover" - Coufalová, Tereza (2014)
Tato práce se zabývá hodnocením dostupných technologií pro přesné zjišťování změn „Land Cover“. Důraz je kladen na metody použitelné s vyšší přesností, které nejsou závislé na subdodavateli. V teoretické části je zmíněna metoda laserového skenování, mapování pomocí georadaru a bezpilotních letounů. Vybrané metody byly prakticky ověřeny na území dvou ledovců v centrální části souostroví Svalbard. Diplomová práce hodnotí výsledky měření totální stanice a diferenční GPS, informace vytěžené z vertikálních leteckých snímků a topografické mapy. Změny povrchu ledovců jsou hodnoceny v rozmezí let 1960 až 2013 a prezentovány formou mapové kompozice. Za sledované období byl prokázán ústup čela ledovce Bertilbreen o 1090 m (19,1 %) a jeho rozloha se zmenšila o 24,8 %. U ledovce Elsabreen ustoupilo čelo o 190 m (22,5 %) a rozloha se zmenšila o 56,1 %. Mezi roky 1990 a 2013 se zmenšila mocnost ledovce Bertilbreen o 60 m a ledovce Elsabreen o 50 m.