Každodenní mobilita městského obyvatelstva - Tögel, Marek (2014)
Cílem této práce je studium problematiky každodenní mobility v prostředí současného postmoderního města. V práci jsou analyzovány současné přístupy ke studiu mobility v sociologii, geografii a dopravním inženýrství. Úvodem je provedena široká rešerše orientovaná na studium teoretických konceptů, které souvisí s lidskými aktivitami a dopravním chováním. Následně jsou diskutována teoretická východiska těchto přístupů, na základě kterých je formulován výzkumný rámec zdůrazňující význam lidských aktivit při studiu mobility. Samotné empirické šetření dopravního chování využívá přístupy kvalitativního výzkumu a kombinuje metody časových deníků a polostrukturovaných rozhovorů. Studovány jsou domácnosti v pěti různých životních cyklech a analýza si všímá denních vzorců dopravního chování dospělých členů domácností. Nakonec jsou výsledky empirické části konfrontovány s dopravní politikou akcentující přístup řízení dopravní poptávky při řešení dopravních problémů v dnešních městech.