Příměstské zahrádky ve Znojmě - Kundera, Zdeněk (2014)
Zahradní osady jsou neodmyslitelnou součástí většiny českých měst. Nejinak je tomu ve Znojmě, kde je tato situace znásobena příznivými klimatickými podmínkami pro pěstování ovoce a zeleniny. Znojemské zahradní osady zaujímají srovnatelně velkou plochu jako zastavěná část města, proto je nelze v územně plánovacích procesech opomíjet. Od svého vzniku až po změnu společenskopolitických poměrů po roce 1989 byly zahradní osady poměrně stabilním územím, kde se neodehrávaly nikterak dramatické změny ve využívání ploch. V současnosti se však setkáváme s transformací zahradních osad s původně především pěstitelskou funkcí na plochy rodinné rekreace a čím dál častěji také na plochy trvalého bydlení. Zůstává otázkou, zdali ta která zahradní osada je pro transformaci vhodná či nikoliv. A právě odpovědět na tuto otázku na základě vlastního hodnotícího rámce je hlavním cílem této práce.