Hodnocení vývoje globálních rozdílů socioekonomických indikátorů - Procházka, Ondřej (2014)
Předkládaná diplomová práce se věnuje problematice příjmové nerovnoměrnosti ve světě. Cílem práce je zodpovězení otázky, zda se během posledních čtyřiceti let rozdíly v příjmech zvyšovaly nebo snižovaly. Teoretická část se pokouší shrnout teorie o vývoji globální nerovnoměrnosti a identifikovat nejvýraznější činitele, jenž determinují její úroveň. Dále ve stručnosti představuje několik teoretických konceptů globální nerovnoměrnosti. Metodická část přibližuje analytické přístupy k hodnocení vývoje globálních rozdílů a popisuje obtíže s dostupností, kvalitou a reprezentativností dat, které mohou ovlivnit dosažené výsledky. Analytická část se snaží empiricky postihnout vývoj globálních rozdílů. Hodnocení jsou provedena na dvou měřítkových úrovních - vnitrostátní a mezistátní. Poslední část pak představuje shrnutí dosažených výsledků.