Geografie města Bystřice nad Pernštejnem - Císař, Luboš (2014)
Cílem diplomové práce je co nejkomplexněji zhodnotit situaci ve městě Bystřice nad Pernštejnem a částečně i jeho blízkém okolí. Text práce se věnuje jak historickému vývoji, tak i současné situaci ve městě a jeho zázemí, z pohledu obyvatelstva, hospodářské základny, dojížďky do zaměstnání a vybavenosti službami. Do určité míry se snaží popsat vliv blízkých uranových dolů na vývoj města. V práci je také naznačen možný budoucí rozvoj města a celé oblasti. Závěrečná část textu se věnuje studiu vnitřní struktury města za využití metody faktorové analýzy.