Studium "default mode" sítě a její konektivity u neurodegenerativních onemocnění mozku pomocí funkční magnetické rezonance - Krajčovičová, Lenka; Rektorová, Irena, 1969-; Masarykova univerzita. Neurologická klinika, I. (2014)
Práce se zabývá studiem „default mode“ sítě (DMS) a její konektivity u nejčastějších neurodegenerativních onemocnění - Parkinsonovy nemoci (PN), Parkinsonovy nemoci s demencí (PND) a Alzheimerovou nemocí (AN). U pacientů s PN nebyly zjištěny změny v DMS či její konektivitě v porovnání se zdravými kontrolami, což lze vysvětlit jejích normálním kognitivním profilem a pravděpodobným vlivem dopaminergní terapie, která tak může „normalizovat“ DMS. U pacientů s PND a AN jsme zjistili specifické změny v konektivitě DMS v průběhu vizuálního zpracovávání a charakter těchto změn byl odlišný u obou onemocnění. U pacientů s PND jsme pozorovali změny v konektivitě mezi DMS a oblastmi, které se účastní přerozdělování pozornosti a mezi extrastriatální visuální klidovou sítí a okcipitálními zrakovými oblastmi. Obě tyto domény, tj. pozornost a vizuální zpracovávání, jsou charakteristicky narušeny u pacientů s PND. U pacientů s AN jsme zjistili změny v konektivitě mezi zadním uzlem DMS a oblastmi zapoje
The aim of the study was to examinate changes in the default mode network (DMS) and its connectivity in the most common neurodegenerative diseases - Parkinson disease (PN), Parkinson disease with dementia (PND) and Alzheimer disease (AN). In PN patients, we did not observe any significant changes in DMS and its connectivity as compared to healthy controls. This similarity in DMS is probably due to dopaminergic therapy and normal cognitive perfomance in our PN group. In patients with PND and AN we observed specific changes in DMS connectivity associated with visual processing. In PND patients, the changes were present in the regions involved in attention-reorienting and in the extrastriate visual resting state network. Impaired visual processing and atentional deficits are typical symptoms present in patients PND. In AN patients, we found disturbed connectvity patterns between posterior node of DMS and ventral visual pathway and „compensatory activation“ in the dorsal visual pathway. T
Vedoucí práce: Irena Rektorová
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2014
Keywords: Alzheimerova nemoc; demence; magnetická rezonanční tomografie; nemoci mozku; neurodegenerativní nemoci; Parkinsonova nemoc; Alzheimer Disease; Brain Diseases; Dementia; Magnetic Resonance Imaging; Neurodegenerative Diseases; Parkinson Disease; disertace