Neurokognitivní sítě exekutivních funkcí - Aulická, Štefánia (2014)
Předkládaná disertační práce se zabývá funkčním mapováním mozku se zaměřením na exekutivní funkce prostřednictvím signálu získaného z intracerebrálních elektrod nebo externalizovaných DBS (deep brain stimulation) elektrod. Cerebrální aktivity ve vztahu k exekutivním funkcím byly studovány prostřednictvím intracerebrálních event-related potenciálů (ERPs) a event-related desynchronizace/synchronizace (ERD/ERS). K vyšetřování exekutivních funkcí byl použit standardní Flanker test (FT). Naše výsledky potvrdily teorii široké neurokognitivní sítě exekutivních funkcí a zdůraznily význam temporálního neokortexu, orbitofrontálního kortexu, subthalamického jádra a předního cingulárního kortexu v kognitivních procesech.