Klasifikace klimatu Brna - Stráník, Martin (2014)
Cílem diplomové práce bylo provést klasifikaci klimatu brněnské aglomerace na úrovni místního klimatu. Za tímto účelem byl vytvořen datový soubor popisující charakter studované oblasti a obsahující parametry, která mají vliv na formování místního klimatu: nadmořská výška, orientace svahů, albedo, hustota zástavby, NDVi, hustota obyvatel, podíl počtu bytových domů na celkovém počtu domů, využití území a drsnost povrchu. Hodnoty těchto parametrů byly přepočteny do čtvercové sítě o velikosti strany 300 metrů. Klasifikace brněnského klimatu byla provedena metodou shlukové analýzy. Analyzováno bylo 9 místních klimatických zón (4 městské zóny, 5 zón volné krajiny) vyznačující se typickými hodnotami proměnných vstupujících do analýzy. V rámci městského klimatu dominovala klimatická zóna kompaktní zástavby, v příměstské krajině lesní klimatická zóna vyšších poloh. Verifikace výsledků odhalila, že teplota vzduchu většiny místních klimatických zón se mezi sebou statisticky významně liší.