Hydrogeomorfologický průzkum a hodnocení říční sítě v povodí Ponávky - Navrátilová, Jana (2014)
Tato práce se věnuje hydromorfologickému hodnocení říční sítě v povodí Ponávky. Hydromorfologické hodnocení je v současné době aktuální a důležité, neboť hodnocení kvality vodních toků je povinností všech členských státu Evropské Unie. Cílem práce je vyhodnotit hydromorfologickou kvalitu Ponávky od pramene po ústí. Dále zjistit jak souvisí hydromorfologická kvalita vodního toku s okolním využitím území a v neposlední řadě zdokumentovat úseky vodních toků s přírodním habitatem. Teoretická část je věnována specifikům vodních toků v urbánním prostředí, protože právě tyto vodní toky jsou nejvíce pozměněné a značně degradované. Dále jsou představeny hodnotící metodiky různých zemí a Rámcová směrnice o vodní politice Evropské unie. Praktická část je zaměřena na sběr a vyhodnocení terénních dat. K hodnocení bylo využito dvou britských metodik - River Habitat Survey a Urban River Survey. Hodnocen byl celý vodní tok Ponávky a vybrané úseky vodních toků v různých typech využití území.