Kvalita života pracujících seniorů - Kalousková, Michaela (2014)
Diplomová práce se zabývá kvalitou života pracujících seniorů. Obsah je rozdělen do dvou částí (teoretické a empirické).Teoretická část je věnována problematice stárnutí, stáří (definice, periodizace, změny spojené se stárnutím a stářím, demografie stárnutí), kvalitě života seniorů (pojem, definice, historie, přístupy, dimenze, metody a nástroje měření, podpora kvality života seniorů). Práce dále podrobněji nastiňuje problémy, se kterými se populace starších osob setkává na trhu práce (odchod do důchodu, formy práce, nedostatek odpovídajících pracovních míst, diskriminace) a analyzuje úroveň jejich podpory. Empirická část pomocí kvantitativního průzkumného šetření metodou dotazníku (vlastního konstruktu a vybraných položek ze standardizovaného dotazníku SQUALA) analyzuje a interpretuje data zaměřená na kvalitu života pracujících seniorů.