Infekční onemocnění horních cest dýchacích u seniorů - Felgrová, Martina; Pokorná, Andrea, 1973-; Masarykova univerzita. Katedra ošetřovatelství (2014)
Diplomová práce se zabývá problematikou informovanosti seniorů o infekčních onemocněních horních cest dýchacích. V teoretické části jsou stručně popsány poznatky vztahující se k infekčním onemocněním se zaměřením na specifika seniorského věku a důležité role, které sestry zaujímají při léčení onemocnění horních cest dýchacích u seniorů. V empirické části práce je, na základě dotazníkového průzkumu, posuzována informovanost respondentů o rizicích infekčních onemocnění horních cest dýchacích a také deklarované dodržování preventivních opatření proti vzniku těchto onemocnění. Na základě výsledků posouzení je pro praxi doporučeno předat seniorům kvalitní odborné informace o prevenci infekčních onemocnění horních cest dýchacích s využitím nově vytvořených edukačních materiálů.
The thesis deals with upper respiratory tract infections awareness in elderly. The theoretical part describes both knowledge related to infectious diseases focusing on specificities in elderly and important parts that nurses take in upper respiratory tract infections therapy. The empirical part, on the basis of the questionnaire survey, explores both the awareness of the risks of upper respiratory tract infections in elderly and declared adherence to precautions against the emergence of these infections. From the exploration results it is recommended to inform elderly about the prevention of upper respiratory tract infections in the first-class professional way with using newly created educational materials.
Vedoucí práce: Andrea Pokorná
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2014
Keywords: infekce dýchací soustavy; senioři; older people; Respiratory Tract Infections; diplomové práce