Kouření a chronická obstrukční plicní nemoc - Kollarová, Jana (2014)
ANOTACE Příjmení a jméno autora: Bc. Kollarová Jana Instituce: Masarykova univerzita Lékařská fakulta Katedra ošetřovatelství Název práce: Kouření a chronická obstrukční plicní nemoc Vedoucí práce: PhDr. Michaela Schneiderová Počet stran: 108 Počet příloh: 8 Rok obhajoby: 2014 Klíčová slova: kouření, chronická obstrukční plicní nemoc, dlouhodobá domácí oxygenoterapie, kvalita života Souhrn: Diplomová práce se zabývá problematikou kouření a chronickou obstrukční plicní nemocí. Teoretická část se věnuje kouření (dopady na zdraví, odvykání, prevence) a onemocnění chronické obstrukční plicní nemoci (etiologie, rizikové faktory, diagnostika, klasifikace, léčba, prognóza a prevence). Těžiště práce spočívá v empirické části, která prezentuje výsledky a analýzu kvalita-tivního průzkumu formou polostandardizovaného rozhovoru. Cílem této části je zmapovat vybrané oblasti života seniorů v konečném stadiu chronické obstrukční plicní nemoci na dlouhodobé domácí oxygenoterap