Kvalita života seniorů s chronickou bolestí - Dobruská, Martina (2014)
Diplomová práce Kvalita života seniorů s chronickou bolestí je zaměřená na subjektivní hodnocení kvality života seniorů v kontextu chronické bolesti. Teoretická část práce se zabývá problematikou seniorské populace, chronické bolesti u seniorů a kvalitou života. Cílem empirické části práce bylo zmapovat subjektivní vnímání kvality života v souvislosti s chronickou bolestí seniorů. Pro účely tohoto kvantitativního průzkumného šetření byl vytvořen dotazník vlastní konstrukce doplněný o standardizovaný dotazník WHOQOL-BREF. Sledovaný soubor respondentů tvořilo 153 seniorů, kteří trpěli chronickou nenádo-rovou bolestí vzniklou na podkladě vertebrogenních obtíží.