Když senior zůstane sám - Pešáková, Edita (2014)
Diplomová práce se zabývá zmapováním života seniorů, kteří zůstali žít, ať již z jakéhokoliv důvodu, sami ve své domácnosti. V teoretické části je pojednáno o stáří a stárnutí. Dále jsou zde popsány adaptační procesy seniorů, jejich kvalita života. Součástí této části jsou také kapitoly věnované osamělosti, ovdovělosti a seniorům v kontextu s jejich rodinou. V závěrů je popsáno stáří v pozitivním pojetí. Empirická část je dělena na popis metodologie a analýzy dat. V metodologii výzkumu jsou uvedeny zejména výzkumné cíle a otázky, dále pak charakteristika výzkumné metody a respondentů. Analýza dosažených výsledků, formou zakotvené teorie, prezentuje pohled seniorů na jejich život v samotě.