Rannjaja slavjanskaja terminologija christianstva: struktura i semantika kompozita (na materiale drevnerusskogo i drevnečešckogo jazykov) - Nikiforova, Svetlana Aleksandrovna, 1969- (2014)
V práci zjišťujeme a popisujeme příčiny a mechanizmy tvoření kompozit ve starších slovanských terminologiích (na základě staré ruštiny, která je zastoupena rozsáhlými texty nejvíc ze všech slovanských jazyků, a staré češtiny); zanalyzujeme důležité rozdíly kompozit starší doby podmíněné lingvistickými a extralingvistickými faktory a prozkoumáme specifika sémantiky a fungování kompozit v geneticky blízkých slovanských systémech v pozdějších obdobích z konfrontačního hlediska