Psychosociální potřeby seniorů z pohledu všeobecných sester - Morongová, Karla (2014)
Anotace: Diplomová práce se zabývá problematikou psychosociálních potřeb seniorů z pohledu všeobecných sester ve vybraných zařízeních. Úvod do teorie prezentuje kapitola o gerontologii, kde jsou shrnuty změny ve stáří, rozdělení gerontologie a stručný náhled na demografii stárnoucí populace. Další část je věnována potřebám člověka a jejich rozdělení. Poslední oddíl teoretické části stručně charakterizuje jednotlivá zdravotnická a sociální zařízení. Vzhledem k širokému rámci psychosociální problematiky jsme se v průzkumném šetření zaměřili na všeobecné sestry, které o seniorskou populaci ve vybraných zařízeních pečují. Snahou bylo zmapovat jejich znalosti, subjektivní názory i komparovat intervence a způsoby péče, které na svých pracovištích deklarují.