Neřešené otázky reformy právní regulace financování politických stran v ČR - Kokeš, Marian, 1981- (2013)
Záměrem této práce, kterou tak lze považovat za jakési „širší souvislosti regulace financování politických stran“ či „vyhodnocení okolností pro zvažovanou přípravu reformy“, je spíše upozornit na nedostatky a problematické aspekty přístupu ovlivněného „proregulačním“ nadšením či „anti-korupční“ obsesí, pod jejichž vlivem je prezentováno nepřeberné množství návrhů, nových přístupů, revolučních, komplexních či jednorázových léčivých řešení otázky regulace financování politických stran, aniž by byla důkladně zvážena odpověď na první z uvedených otázek a všechny problematické aspekty jeho předložení předcházející. Kladná odpověď na ni je totiž jaksi automaticky presumována, a to za jakékoli situace. Reforma právní regulace financování politických stran se tak v našem prostředí stala v podstatě permanentní, přičemž v důsledku rovněž permanentně plánovaného boje s korupcí ve veřejné sféře se požadavky na její přijetí neustále zintenzívňují, tedy alespoň z hlediska jejich publicity.