Veřejnoprávní aspekty dispozic s obecním nemovitým majetkem - Trávníček, Miroslav; Masarykova univerzita. Katedra správní vědy a správního práva (2008- ) (2014)
Z hlediska obsahu jednotlivých kapitol je práce rozdělena do tří tematických okruhů. První okruh se zaměřuje na analýzu obecných zásad při hospodaření s obecním majetkem, zveřejňování záměru obce a problematiku ceny v místě a čase obvyklé, tedy materii obsaženou zejména v ustanoveních § 38, 39 a 41 obecního zřízení. Druhý okruh tematicky navazuje utvářením vůle v orgánech obce a jejím projevem navenek včetně vztahů a rozložení pravomocí mezi jednotlivými orgány, tedy materii obsaženou zejména v ustanoveních § 84, 85, 102 a 103 obecního zřízení. Třetí část se odchyluje od přímého výkonu majetkových práv orgány obce a zaměřuje se na některé otázky spojené se zprostředkovaným hospodařením s nemovitým majetkem obce, zejména organizačními složkami a příspěvkovými organizacemi. První dva okruhy intenzivně pracují se soudní judikaturou a připravovanou novelou obecního zřízení, třetí okruh poukazuje na podstatná úskalí současné právní úpravy správy a hospodaření s majetkem obce podle zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, které se nepodařilo odstranit ani poslední významnou novelou zákona v roce 2009. Dílčí závěry formulované v rámci těchto okruhů jsou ve vzájemných souvislostech syntetizovány v závěrečné kapitole. Vzhledem k tématu práce se práce významně věnuje aktuálnímu legislativnímu procesu, který na základě vládního zadání iniciovalo Ministerstvo vnitra. Návrh novely zákona o obcích byl schválen vládou a v lednu 2013 předložen k projednání Poslanecké sněmovně.
The theme of the thesis - Statutory aspects in public real estate disposal process - was chosen due to author's service for local authorities at municipal level. Municipalities are basic territorial self-government units in the Czech Republic. As an autonomous community of citizens at particular grounds, they have been equipped with right to property on one hand and responsibility of managing it on the other. Although municipality acts as a legal person in legal relationships on its own, its management is entrusted to its elective bodies, which are constituted at local poll. Legal status of municipalities in handling property process is based on equal quality to other legal subjects; however there is a wide range of restrictions and imperatives according to law, which provide protection from public estate misuse. The thesis is concerned with municipal real estate management, because serious public property damages may occur in this particular field of science, no matter if caused by inconsiderate decision by local authorities or, even worse, by calculated actions pointed to affect damage. The thesis is divided into several thematic sections. Each section includes academic background, current practice of courts and a comparison with an amendment currently discussed in the lower house of parliament.
Rigorózní práce (JUDr.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2014
Anglické resumé
Keywords: majetek obcí; municipal property; rigorózní práce; doctoral dissertations