Veřejnoprávní aspekty dispozic s obecním nemovitým majetkem - Trávníček, Miroslav (2014)
Z hlediska obsahu jednotlivých kapitol je práce rozdělena do tří tematických okruhů. První okruh se zaměřuje na analýzu obecných zásad při hospodaření s obecním majetkem, zveřejňování záměru obce a problematiku ceny v místě a čase obvyklé, tedy materii obsaženou zejména v ustanoveních § 38, 39 a 41 obecního zřízení. Druhý okruh tematicky navazuje utvářením vůle v orgánech obce a jejím projevem navenek včetně vztahů a rozložení pravomocí mezi jednotlivými orgány, tedy materii obsaženou zejména v ustanoveních § 84, 85, 102 a 103 obecního zřízení. Třetí část se odchyluje od přímého výkonu majetkových práv orgány obce a zaměřuje se na některé otázky spojené se zprostředkovaným hospodařením s nemovitým majetkem obce, zejména organizačními složkami a příspěvkovými organizacemi. První dva okruhy intenzivně pracují se soudní judikaturou a připravovanou novelou obecního zřízení, třetí okruh poukazuje na podstatná úskalí současné právní úpravy správy a hospodaření s majetkem obce podle zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, které se nepodařilo odstranit ani poslední významnou novelou zákona v roce 2009. Dílčí závěry formulované v rámci těchto okruhů jsou ve vzájemných souvislostech syntetizovány v závěrečné kapitole. Vzhledem k tématu práce se práce významně věnuje aktuálnímu legislativnímu procesu, který na základě vládního zadání iniciovalo Ministerstvo vnitra. Návrh novely zákona o obcích byl schválen vládou a v lednu 2013 předložen k projednání Poslanecké sněmovně.