Metabolický syndrom jako rizikový faktor u pacientů s náhradou renální funkce se zaměřením na období po transplantaci ledviny - Nedbálková, Marta, 1968- (2013)
Cílem práce bylo hodnocení prevalence metabolického syndromu a jeho komponent u pacientů po transplantaci ledviny a analýza jejich vlivu na funkci štěpu a albuminurii. Pacienti po transplantaci mají vyšší riziko rozvoje metabolického syndromu vlivem imunosupresivní léčby. Kortikosteroidy a kalcineurinové inhibitory mohou indukovat dyslipidémii a vznik diabetu mellitu. V naší práci jsme sledovali 69 pacientů po transplantaci kadaverózní ledviny. Prevalence metabolického syndromu byla v našem souboru 61,3% 3 roky po transplantaci. Prevalence potransplantačního diabetu mellitu byla 27% a abdominální obezity 59,7%. Věk pacientů s metabolickým syndromem byl nesignifikatně vyšší, věk příjemců ledviny s potransplantačním diabetem mellitem byl statisticky významně vyšší. Počet komponent metabolického syndromu negativně koreloval s funkcí štěpu. Statisticky významný byl vliv hypertrigyceridémie a posttransplatačního diabetu mellitu na dysfunkci štěpu. Chronickou dyfsunkci štěpu signifikantně pr