Behavioural strategies of two house mouse subspecies (Mus musculus musculus, M.m. Domesticus) - Hiadlovská, Zuzana (2014)
Na různých úrovních od jedinců v populacích po skupiny druhů byly v nedávné době pozorovány a popsány kategorie vzájemně korelovaných typů chování. Jeden z nejvýraznějších behaviorálních typů, agresivita, je často mezi jedinci velmi variabilní, avšak konkrétní úroveň agresivity se zpravidla u daného jedince zachovává bez ohledu na kontext, ve kterém se tento jedinec nachází. S úrovní agresivity můžou být pozitivně nebo negativně korelovány i další vlastnosti, jako je odvaha, neofilie (“novelty seeking“, tj. vyhledávání novinek), explorace nebo rodičovské úsilí. Na základě analýz těchto osobních vzorců chování bylo popsáno několik behaviorálních strategií. Nejčastěji jsou identifikovány dva kontrastní typy: agresivní/proaktivní/„jestřábí“ a méně agresivní/reaktivní/„holubičí“ typ. Předpokládaným zdrojem asociací mezi jednotlivými prvky chováni jsou hormonální a genetické mechanismy. I když obecná evoluční teorie pro existenci behaviorálních strategií zatím není k dispozici, pomocí těcht