Komplikace klasické pneumoonkochirurgie - Mitáš, Ladislav; Horváth, Teodor, 1953-; Masarykova univerzita. Chirurgická klinika (2013)
V naší práci jsme prokázali univerzální využitelnost Clavienovi-Dindovi klasifikace chirurgických komplikací v hodnocení pooperačních komplikací v hrudní chirurgii, které negativně ovlivňují nejen časný pooperační průběh ale i dlouhodobou prognózu pacientů po plicních resekcích. V experimentální práci jsme prokázali transport částic koloidního uhlíku z různých části těla laboratorního potkana do mediastinálních uzlin a retenci zde po dobu 7 dnů na 5% hladině významnosti.
In our study, we demonstrate the universal applicability Clavien - Dindo classification of surgical complications in the evaluation of postoperative complications in thoracic surgery, which negatively affect not only early postoperative course as well as long term prognosis of patients after pulmonary resections. In experimental work we have demonstrated transport of colloidal particles of carbon from different parts of the body of the rat in the mediastinal nodes and their retention here for 7 days at 5% level of significance.
Vedoucí práce: Teodor Horváth
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2014
Keywords: metastázy nádorů; nádory plic -- chirurgie; nádory plic -- komplikace; Lung Neoplasms; Neoplasm Metastasis; disertace; dissertations