Postavení panovníka v orientální despocii (egyptský faraón versus chetitský král) - Knollová, Michaela (2013)
Disertační práce „Postavení panovníka v orientální despocii“ se zaměřuje na dva vybrané státní útvary, a to starověký Egypt a Chetitskou říši, potažmo na jejich čelní představitele. V rámci práce je posuzována osoba vládce především z hlediska právního a státoprávního, tedy jeho vztah k právu a pozice ve správním aparátu. Dílčí části se zabývají kořeny královského postu, tedy přechodem od náčelníka ke králi včetně vymezení jeho vztahu k náboženství, nástupnickými pravidly, právy a povinnostmi vládce (se zaměřením na králův vliv na právo a kompetence a omezení v oblasti zákonodárné, výkonné a soudní), působením krále na mezinárodní politiku a tvorbou mezinárodního práva a rovněž je zpracována i problematika ženy jako samostatné vládkyně a vybrané privilegované složky společnosti (z hlediska jejich vztahu k panovníkovi). V poslední, komparativní, části jsou pak výsledná zjištění shrnuta a rozebrány příčiny nalezených shod a odlišností.