L’absurde dans le théâtre Dada et présurréaliste français - Orawczak Kunešová, Mariana, 1978- (2014)
Cílem disertační práce je analyzovat absurdno jako estetickou kategorii v divadle francouzských avantgard v letech 1916-1923. Práce se zaměří na tři texty: První nebeské dobrodružství pana Antipyrina (Tristan Tzara, 1916), Račte? (André Breton - Philippe Soupault, napsáno v r. 1919) a Les Mystères de l’amour (Roger Vitrac, napsáno v r. 1923). Problamatiku estetického absurdna postavil do popředí zájmu divadelní a literární kritiky i široké veřejnosti britský divadelní kritik Martin Esslin, autor koncepce tzv. "absurdního dramatu", již aplikoval na avantgardní divadlo 50. let 20. století. Esslinova práce byla a je jak vysoce hodnocena, tak kritizována pro nepřesnost, ne-li vágnost. Z tohoto důvodu tato disertační práce nebude koncepci M. Esslina přebírat, naopak se pokusí absurdno v divadle a dramatu definovat samostatně ; v závěru vlastní pojetí absurdna s Esslinovým porovná. První kapitola disertace vymezí absurdno jako estetickou, dramatickou a divadelní kategorii, poté bude sledova