Plasma diagnostics based on laser induced fluorescence - Voráč, Jan, 1986- (2014)
Tato práce se věnuje měření koncentrace hydroxylových radikálů v atmosférických plazmových tryskách pracujících ve vzácných plynech. První kapitola je věnována analytickému řešení soustav diferenciálních rovnic pro dvoj- a tříhladinový model fluorescence se započítáním vlivu zhášení a při zanedbání vlivu stimulované emise. Pro dvojhladinový systém je ukázáno i řešení s uvážením slabého vlivu stimulované emise v prvním přiblížení. Druhá kapitola obsahuje teoretické minimum nezbytné k porozumění použitého značení molekulárních stavů a přechodů mezi nimi. Třetí kapitola krátce shrnuje vědecké publikace na podobné téma. Ve čtvrté kapitole je detailně popsána metoda měření koncentrace OH v plazmatu atmosférických plazmových trysek a je ukázána její aplikace na bodové měření pro různé výkony a průtoky argonu ve výboji plazmové tužky. V páté kapitole je ukázáno rozšíření metody na prostorově rozlišené měření.