Enhanced properties of carbon based coatings - Mikmeková, Eliška (2014)
Cílem práce je příprava a charakterizace tenkých uhlíkových povlaků, zejména uhlík-nitridových vrstev a grafénu, pro jejich případné využití v oblasti elektrochemických sensorů či antikorozní ochraně medicínských implantátů. Vzhledem k obecně nedostatečné adhezi uhlíkových vrstev k podložkám, v důsledku vysoké hodnoty vnitřního pnutí, byl kladem důraz na jeho přesné měření a snížení pomocí změnou nastavení depozičních parametrů. K testování vhodnosti CNx vrstev pro jejich aplikace bylo využito potenciometrických a voltametrických elektrochemických metod. Celková charakterizace vrstev byla testována řadou metod: chemické složení (XPS, ERDA, RBS), mikrostruktura (Ramanovská spektrometrie, FTIR, XPS), povrchové vlastnosti (smáčivost, povrchová energie), poréznost (TDS) a velký důraz byl kladen na využití nízkoenergiové elektronové mikroskopie, která umožňuje studium tenkých vrstev způsobem, který přináší poznatky doposud klasickou elektronovou mikroskopií nedostupné.