Biosystematic study of model taxa of the family Tachinidae (Diptera) - Lutovinovas, Erikas (2014)
Čeleď tachinidae je celosvětově rozšířenou čeledí, je příbuzná bzučivkám a dalším kalyptrátním mouchám. Jejich zástupci se liší velikosti těla i zbarvením, od černé po zářivě barevné, popř. i s kresbou. Je to jedna z nejbohatších čeledí dvoukřídlých, vyskytující se hlavně v přirozených ekosystémech, méně často na lokalitách ovlivněných člověkem, čímž se odlišují od příbuzných synantropních čeledí. Jejich dospělci se živí na květech a hrají důležitou roli při opylování. Larvy všech známých druhů jsou parazitoidi terestrických členovců, zahrnující hmyz, stonožky a pavouky a zdá se, že hrají důležitou roli při stabilizaci i destabilizaci v těchto společenstvech. Radiace tachin proběhla relativně nedávno. Mají komplikovanou taxonomii a dokonce i v dobře prozkoumaných oblastech, jako je např. střední Evropa, jsou nezbytné revize sporných druhů a synonym, které mohou ústit i do popisu nových druhů. V první části práce byla studována molekulární fylogeneze podčeledi Tachininae. Byly využity s