Micro and nanoparticles as drug carriers: surface-modified microbubbles used as ultrasound contrast agents and drug carriers - Lukáč, Róbert (2014)
V poslední době se zvyšuje zájem o nanotechnologie, zejména o liposomy a mikrobubliny, které nacházejí - díky svým výjimečným vlastnostem - využití jak v diagnostice, tak i v terapii. I přes značnou podobnost se liší mikrobubliny od liposomů hlavně velikostí, která je u mikrobublin v rozmezí mikrometrů. To může být praktické při klinickém použití, protože mikrobubliny mají podobnou velikost jako erytrocyty. Mikrobubliny jsou obvykle složeny z biokompatibilních látek, jako je cholesterol, fosfolipidy a lipidy, díky čemuž je málo pravděpodobné, že by mohly při aplikaci vyvolat imunogenní reakci. Kromě toho je možné obal mikrobublin různě modifikovat a využít je tak jako nosiče léčiv a genů. Hlavním cílem mé disertační práce "Mikro a nanopartikulární částice jako nosiče léků: Povrchově modifikované mikrobubliny využívané jako ultrazvukové kontrastní látky a nosiče léčiv" je studium přípravy, fyzikálně-chemická charakterizace, diagnostické jakož i terapeutické využití mikro a nanočástic, a