Nové trendy v léčbě ulcerací syndromu diabetické nohy - Stryja, Jan, 1973-; Staffa, Robert, 1961-; Masarykova univerzita. Chirurgická klinika, II. (2013)
Úvod: Syndrom diabetické nohy (SDN) je jednou ze závažných pozdních komplikací diabetu mellitu. Proces debridementu je součástí komplexní péče o diabetickou ulceraci. Disertační práce je zaměřena na zhodnocení efektivity léčby pacientů se SDN ve vztahu k formě provedeného debridementu ulcerace. Metodika: Experimentální část výzkumu objektivizuje míru poškození měkkých tkání na spodině modelu rány při použití čtyř technik ostrého debridementu a porovnává stupně traumatizace testovaných vzorků tkání (n=128). Klinický výzkum byl zaměřen na populaci diabetiků (n=91) s ulcerací v oblasti dolní končetiny. Jeho cílem bylo porovnat klinickou účinnost debridementu ve skupinách ulcerací ošetřených skalpelem, hydrochirurgickým a autolytickým debridementem. Výsledky: Z analýzy dat experimentu vyplynulo, že debridement modelové ulcerace provedený pomocí hydrochirurgie dosahuje nižší úrovně traumatizace tkáně než nůžky a elektrokauter (p=0.00013, p=0.00145). Výsledky klinického sledování probandů p
Background: Diabetic foot syndrome is one of serious late complications of diabetes mellitus. Debridement is the part of a complex diabetic ulceration treatment. The dissertation is focused on the evaluation of diabetic foot ulcer treatment effectivity against the debridement form. Methods: The experimental part of research is objectifying the soft tissue trauma degree on experimental wound model during sharp debridement procedure and comparing the tissue sample trauma degrees (n=128). The clinical part of our research concentrates on diabetic foot syndrome patient population (n=91). It’s aim is to compare a clinical effectiveness in sharp (scalpel), hydrosurgical and autolytic debridement groups. Results: The analysis of the obtained experimental data gave appealing information hydrosurgery method has reconcilable lower levels of wound surface damage and clinical efficiency related to wound healing than scissors and electrocauthery (p=0.00013, p=0.00145). We also found statistically s
Vedoucí práce: Robert Staffa
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2014
Keywords: amputace; debridement; diabetická noha; diabetická ulcerace; komplikace diabetu; podiatrie; hojení ran; diabetic ulceration; Diabetes Complications; Amputation; Debridement; Diabetic Foot; Podiatry; Wound Healing; disertace; dissertations