"Naše zvědavé století se chce bavit novotou a nenadálou krásou." Symboly ilustrované barokní tisky olomouckých jezuitů - Dolejší, Kateřina, 1978-; Slavíček, Lubomír, 1949-; Masarykova univerzita. Filozofická fakulta (2013)
Disertační práce se zabývá pěti barokními tisky z let 1663-1742, které vznikly v prostředí olomoucké univerzity spravované jezuity. Vybrané tisky spojuje jejich výtvarná výzdoba. Všechny obsahují ilustrace, které svou strukturou odpovídají dnešní definici emblému, jako trojdílného imago-literárního uměleckého díla. Sami tvůrci však vyobrazení označili jako symboly - symbola. Symboly se v dobové teorii od emblémů odlišovaly především tím, že jejich pictura měla být zvolena výhradně z kategorie „nemyslících“ objektů (rerum non intelligentium). Jakým způsobem se požadavky barokní teorie emblematiky promítly do podoby symboly ilustrovaných tisků olomouckých jezuitů, je jedním z hlavních témat práce. K dalším patří postižení vazeb mezi autorem knihy a inventorem její výtvarné výzdoby i jejich vztah k provádějícímu rytci a typografovi. Disertace se také zabývá interakcí mezi textem a obrazem, proměnou funkce symboly ilustrovaných tisků a jejich místem ve školské praxi olomouckých jezuitů. Tř
The thesis, „Our curious century wants to enjoy novelty and unexpected beauty“. Symbolic illustrations in baroque prints of the Olomouc Jesuits, treats of the five old prints from the years 1663-1742, which are connected with milieu of Olomouc university. They are also related with theirs pictorial decoration. Each of them is decorated with illustrations, that have a structure similar to emblems, but their composers called them symbol (symbolum). According to the early-modern emblem theory symbols had contain image chosen only from non-thinking objects (rerum non intelligentium). From this point of view analyses this research five Jesuits old prints. Three of them aroused around the year 1720 like Book Thesis Prints. All of them created educated Jesuits, working as teachers in Olomouc University. Iohannes Hillebrandt` book from 1720 called Immortalitas Sapientis [...] is work of L. A. Seneca De breviate vitae with 20 philosophical and moral emblems. Emblems were designed by Jesuit Bernar
Vedoucí práce: Lubomír Slavíček
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2014
Keywords: 17.-18. století; barokní grafika -- Česko; emblémy -- Česko -- 17.-18. století; jezuitské koleje; knižní ilustrace -- Česko -- 17.-18. století; baroque prints; emblems; illustration of books; Jesuit colleges; disertace; dissertations