Application of NMR spectroscopy to study molecular and supramolecular structure - Babinský, Martin (2014)
Tato práce si klade za cíl prostudovat vztah mezi strukturou systémů vázaných nekovalentními interakcemi a jejich NMR parametry. Pomocí DFT výpočtů byl studován vliv mezimolekulových interakcí na elektronovou hustotu a tím pádem i tenzory NMR magnetického stínění různých purinových derivátů v pevném stavu. Vztah mezi NMR parametry a elektronovou hustotou byl pomocí DFT výpočtů také studován v supramolekulárním komplexu N-penthyl pyrazinia s cucurbit[6]urilem. Struktura a dynamika složitějších supramolekulárních komplexů (pseudorotaxany, ternární směsi) byla studována pomocí experimentální NMR spektroskopie. Pokročilé techniky selektivního izotopického značení a 2D NMR spektroskopie byli použité k objasnění struktury a neobvyklé stability kvadruplexu vzniklého z lidské telomerní DNA s chybějícím adeninem v poslední smyčce.