Mechanisms of RNA quality control in the nucleus - Hroššová, Dominika (2014)
V předkládané práci sleduji několik aspektů kontroly kvality RNA v kvasinkách a v savčích buňkách. První část dizertace se zabývá mechanizmy fungujícími v jádře kvasinky Saccharomyces cerevisiae, zejména proteinovými komplexy, které se účastní terminace transkripce a zpracování nekódujících RNA pomocí RNA polymerázy II. Charakterizuji RNA-vazebné vlastnosti komplexu NNS (Nrd1, Nab3 a Sen1) a molekulové mechanizmy aktivace NNS RNA polymerázou II. V druhé části práce se soustředím na lidský protějšek komplexu NNS, a to komplex NEXT (Nuclear Exosome Targeting), a na kontrolu kvality RNA a na degradaci v cytoplazmě savčích buněk. Popisuji RNA-vazebné vlastnosti podjednotky RBM7 komplexu NEXT a poukazuji na její úlohu ve zpracování a degradaci snRNA. Třetí část usiluje o charakterizaci role uridylovaného 3' konce RNA. Při hledání faktorů působících na netemplátovém oligo(U) 3' konci jsme identifikovali 3'-exonukleázu DIS3L2. Naše experimenty ukazují, že DIS3L2 je nukleáza, která selekti