Genes of innate immunity and their significance in evolutionary ecology of free living rodents - Fornůsková, Alena, 1984- (2013)
Včasné rozpoznání patogenů je zásadní pro efektivní imunitní odpověď, zajišťující aktivaci adekvátních obranných mechanismů. U obratlovců je obecně zdokumentováno, že molekuly adaptivní imunity, které se účastní rozpoznání patogenů, jsou často předmětem intenzivních selekčních tlaků. Naopak mnohem méně údajů je známo o selekci působící na receptory vrozené imunity. Cílem této práce je popsat variabilitu genů vrozené imunity, které se účastní detekce patogenů u volně žijících hlodavců a odhalit, které selekční síly na ně během evoluce působily. Práce je zaměřena na podčeleď Murinae, jelikož často žijí v bezprostřední blízkosti lidí a jsou potencionálními nositeli různých pro člověka nebezpečných patogenů. Nejprve jsem studovala vnitrodruhovou variabilitu pěti anti-bakteriálních Toll-like receptorů (TLR1, TLR2, TLR4, TLR5 a TLR6) u inbredních linií myši domácí, které byly odvozeny z populací volně žijících zvířat. Tyto kmeny jsou vhodným nástrojem pro studování variability imunitních gen