Prehistorie v období Československé republiky. Rozvoj moravské paleolitické archeologie mezi léty 1918 - 1938 - Kostrhun, Petr, 1979- (2013)
Disertační práce sleduje rozvoj paleolitické archeologie na Moravě v letech 1918 - 1938. Text sleduje rozvoj archeologie v evropském kontextu. Hodnotí význam jednotlivých teoretických paradigmat i významných osobností archeologického výzkumu v evropě i na Moravě. Stručně je zhodnocen rozvoj archeologie také v Polsku, Rakousku a na Slovensku. Práce čerpá z nepublikovaných archivních fondů moravských badatelů.