Areál olomouckého hradu v 9. - 12. století - Zatloukal, Richard, 1965- (2012)
Lokalizaci Olomouckého hradu ve střední době hradištní je možná věnována větší pozornost badatelů, než-li si její vyřešení zaslouží. Především je důležité si uvědomit délku popisovaného časového úseku a značnou mobilitu sídel spojenou s decentralizací moci. Poloha Olomouckého hradu se zpravidla kladla přesně tam, kam aktuálně směřovala pozornost badatelů podle dobových poznatků. Ne jinak tomu bude i v budoucnu. Proto bych si dovolil definovat jisté záchytné body pro formulaci problematiky. Budu se zabývat výhradně prostorem Svatováclavského návrší, tedy východní částí Olomouckého kopce, dnes vymezeném jako NKP Přemyslovský palác, resp. prostory Arcidiecézního muzea Olomouc