Ruští intelektuálové v emigraci a jejich institucionální základna v Praze (na modelu Ruské svobodné univerzity a přidružených institucí, 1923-1945) - Mach, Jaromír, 1974- (2012)
Disertace analyzuje aktivitu ruských intelektuálů v Československu na pozadí činnosti Ruské lidové (později svobodné) univerzity v Praze. Nejprve se práce soustředí na proces dobrovolného či nuceného odchodu inteligence z Ruska a zabydlování se v nové vlasti. Pozornost je věnována spolupráci příslušníků inteligence s československou vědou, zejména se zaměřením na procesy etablování ruské inteligence na tuzemských vědeckých a výzkumných pracovištích. Problémy s uplatněním v cizím prostředí nebyly spojené pouze s kvalifikačními a jazykovými předpoklady, ale vstupovaly do ní rovněž obavy majoritní intelektuální skupiny ze ztráty sociálních a symbolických výsad. Druhá část popisuje vlastní činnost Ruské lidové (později svobodné) univerzity za více než dvacet let existence. Úvodní pasáže druhé části se věnují založení a personálnímu a organizačnímu propojení s tradičními lidovýchovnými organizacemi v Rusku. V dalších částech je, kromě vlastní aktivity popisované po jednotlivých školních let