Úloha proteinu p63 v nádorové přeměně buňky - Nekulová, Marta; Vojtěšek, Bořivoj, 1960-; Masarykova univerzita. Klinika komplexní onkologické péče (2013)
Tématem dizertační práce je studium úlohy izoforem proteinu p63 v nádorových buňkách. V první části práce je popsána příprava a charakterizace nových protilátek specificky rozpoznávajících N-koncové izoformy p63 a jejich aplikace v imunohistochemickém barvení tkání potkana a souboru karcinomů děložního těla. Druhá část je věnována přípravě buněčné linie odvozené od triple-negativního karcinomu prsu s inducibilní expresí izoforem p63. S využitím tohoto modelu byla popsána schopnost p63 regulovat buněčnou adhezi ve spojení se signální dráhou EGFR a byly identifikovány nové potenciální cílové geny transkripčního faktoru p63 v buňkách triple-negativního karcinomu prsu.
This thesis is focused on the role of p63 isoforms in cancer cells. The first part describes development and characterization of new antibodies that recognize specifically p63 N-terminal isoforms. These antibodies were subsequently used for immunohistochemical staining of rat tissues and a set of cervical tumors. The second part of the thesis deals with stably transfected cell lines derived from triple-negative breast carcinoma with inducible expression of p63 isoforms. It describes how p63 regulates cancer cell adhesion and EGFR signaling and also shows identification of new potential p63 target genes in triple-negative breast cancer cells.
Vedoucí práce: Bořivoj Vojtěšek
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2014
Keywords: adheze tkání; nádory děložního čípku; protein p63; protein p63; protilátky; suprese genetická; triple-negativní karcinom prsu; Antibodies; Suppression, Genetic; Tissue Adhesions; Triple Negative Breast Neoplasms; Uterine Cervical Neoplasms; disertace