Úloha proteinu p63 v nádorové přeměně buňky - Nekulová, Marta (2013)
Tématem dizertační práce je studium úlohy izoforem proteinu p63 v nádorových buňkách. V první části práce je popsána příprava a charakterizace nových protilátek specificky rozpoznávajících N-koncové izoformy p63 a jejich aplikace v imunohistochemickém barvení tkání potkana a souboru karcinomů děložního těla. Druhá část je věnována přípravě buněčné linie odvozené od triple-negativního karcinomu prsu s inducibilní expresí izoforem p63. S využitím tohoto modelu byla popsána schopnost p63 regulovat buněčnou adhezi ve spojení se signální dráhou EGFR a byly identifikovány nové potenciální cílové geny transkripčního faktoru p63 v buňkách triple-negativního karcinomu prsu.