Analýza mutací v genu ATM u pacientů s chronickou lymfocytární leukémií a stanovení jejich funkčního dopadu - Navrkalová, Veronika (2014)
Abnormality genu ATM reprezentují důležitý prognostický faktor u chronické lymfocytární leukémie (CLL). Samotná delece 11q (11q-) nevede k inaktivaci proteinu ATM, na rozdíl od bialelických defektů zahrnujících mutaci(e). V této práci jsme zkoumali mutace ATM u převážně vysoce rizikových pacientů za použití několika metod zahrnujících resekvenační čip, western blot a funkční test. Nově navržený funkční test je založen na sledování indukce genu p21 po paralelním ošetření CLL buněk fludarabinem a doxorubicinem, kdy dysfunkce ATM narušuje indukci p21 po doxorubicinu. Mutace ATM byla detekována u 16 % (22/140) pacientů, přičemž jejich frekvence byla nejvyšší u skupiny s 11q- (34 %). Všechny mutované vzorky vykazovaly dysfunkci ATM prokázanou funkčním testem a/nebo nulovou hladinou proteinu. Tato ztráta funkce ATM byla evidentní také skrze defektní aktivaci p53 dráhy po expozici buněk ionizujícímu záření. Buňky nesoucí mutaci ATM byly jasně rezistentní na doxorubicin, ale nikoli na fludarab