Úmluva o občanskoprávních aspektech mezinárodních únosů dětí a některé aspekty její aplikace - Janočková, Michaela, 1984- (2013)
Disertační práce na téma Úmluva o občanskoprávních aspektech mezinárodních únosů dětí a některé aspkety její aplikace se věnuje analýze citované úmluvy zejména z hlediska výkladu stěžejních pojmů Úmluvy. Těmi jsou "obvyklého bydliště dítěte" a "právo péče o dítě". Následně je věnována pozornost nejčastěji aplikované výjimce z pravidla nařízení návratu dítěte, která je zakotvena v článku 13 odst. 1 písm. b) Úmluvy. Záverečná část se zaměřuje na řízení, které Úmluva upravuje, jeho základní principy a odraz této právní úpravy v legislativě České a Slovenské republiky.