On selected privacy and security issues in wireless sensor networks - Kůr, Jiří (Masarykova univerzita, Fakulta informatiky, 2014)
Tato disertační práce se zabývá vybranými problémy z bezpečnosti a ochrany soukromí v bezdrátových senzorových sítích (BSS). BSS jsou heterogenní sítě složené ze stovek či tisíců malých zařízení nazývaných senzorové uzly a jedné, či několika málo základnových stanic. Senzorové uzly jsou osazeny senzory fyzikálních veličin a disponují vysoce omezeným výkonem a omezeným zdrojem energie. Oproti tomu základnové stanice jsou zařízení srovnatelná s osobním počítačem. Základnové stanice slouží jako vstupní brána do senzorové sítě a sbírají měření senzorových uzlů. BSS často sbírají citlivé údaje, jako například polohu lidí, vozidel či ohrožených zvířat. Proto je nutné zajistit v těchto sítích určitou míru zabezpečení a ochrany soukromí. Toto je nicméně z důvodu četných omezení uzlů velmi nesnadný úkol. Na úvod práce zkoumáme pozici útočníka. Přicházíme s novým konceptem pro automatické hledání útočných strategií. Využíváme mechanismus inspirovaný biologickou evolucí známý jako Evoluční algor