Co-referential Cohesive Chains in Research Articles - Zmrzlá, Petra (2013)
Předkládaná disertační práce obsahuje popis nové metody tvoření centrálních kohezních řetězců. Metoda byla testována na korpusu tvořeném třiceti odbornými články z šesti vědních disciplín. Tři z těchto disciplín (lingvistika, historie a filozofie) patří mezi vědy humanitní a byly srovnávány se třemi technickými obory (informatika, strojní inženýrství, stavební inženýrství). Výsledné kohezní řetězce byly pojmenovány jako koreferenční (co-referential chains). Kromě kvantitativních výsledků analýz jednotlivých článků a disciplin jsou v práci zohledněny také pragmatické a sociolingvistické aspekty