Psychické markery sebepoškozování v souvislosti s formou rodiny a rodičovským výchovným stylem - Bartošová, Kateřina, 1984- (2014)
V této dizertační práci podáváme rozsáhlý přehled teoretického tezauru poznatků vztahujících se k několik desetiletí trvající, stále však naléhavější potřebě prozkoumat sebepoškozování jako samostatný fenomén, nikoli jako pouhou součást psychiatrické diagnózy a to na neklinické adolescentní populaci žáků základních škol a gymnázií na území celé České republiky. V teoretické části práce rozebíráme tento jev z hlediska definice a klasifikace, přičemž sebepoškozování v souladu s výsledky aktuálního výzkumu definujeme velmi podobně jako DSM-5 a zkrácené definici by nejlépe odpovídalo: kulturně neakceptovatelné, záměrné poškození těla bez vědomého sebevražedného pokusu a přítomnosti jiných psychických poruch. Dle současně nejrozšířenější klasifikace se pak jedná o Favazzovo sebepoškozování impulzivního typu a to jak jednorázové, tak opakované. Z hlediska výzkumu rodiny jsme v souladu s naplněním cílů této doktorské práce prozkoumali oblast rodičovských výchovných stylů a jejich souvislosti