Výskyt, způsoby a vybrané souvislosti sebepoškozování u dětí staršího školního věku s depresivitou - Čerňák, Michal (2014)
Cílem předkládané práce bylo zmapování a popis sebepoškozujícího chování ve vztahu k depresivitě a dalším souvislostem jako jsou např. genderové rozdíly u populace dětí staršího školního věku. V rámci zkoumaného vzorku se nám podařilo potvrdit vztah mezi výskytem sebepoškozování a depresivitou. Toto jsme doplnili o poznatky v oblasti použití různých způsobů poškozování se a rodinné situace dětí. Identifikovali jsme rovněž vztah mezi opakováním sebepoškozujícího chování a mírou depresivní symptomatiky. Na základě našich zjištění v této oblasti sice nelze určit kauzalitu tohoto vztahu, ale i přesto poznání považujeme za přínosné pro praktické využití. Podařilo se nám popsat genderové souvislosti sebepoškozování, jako je vyšší četnost tohoto jevu u dívek, rozdílné preference ve způsobech a počtu opakování poškozování se