Diferenciace venkovského prostoru na příkladu Moravskoslezského kraje - Hruška, Vladan (2013)
Po roce 1989 v souvislosti s demokratizací režimu, procesy liberalizace ekonomického a společenského života apod. roste diferenciace prostoru Česka a stejně tak i venkovského prostoru Moravskoslezského kraje. Od devadesátých let dochází k tříštění zpočátku relativně homogenního venkovského prostoru kraje ovládaného zemědělstvím, které zastávalo významné postavení v hospodářské politice socialistického státu. Objevují se venkovské oblasti, které je možno označit jako vítěze restrukturalizačního procesu, a které jsou prezentovány jako prestižní místo pro bydlení a rekreaci. Na druhé straně jsou však v polistopadovém vývoji i poražení - venkovské oblasti, které se potýkají s vysokou nezaměstnaností přerůstající až do rostoucí chudoby a sociálního vyloučení. Cílem disertační práce je napomoci k odhalení mechanismů a procesů, které vedou k tomuto nerovnoměrnému vývoji. Dále na příkladu Moravskoslezského kraje má práce za cíl vymezit oblasti, které jsou formovány rozdílným spektrem procesů a