Regionálně geografická analýza vývoje zemědělství v okrese Hodonín v podmínkách Společné zemědělské politiky Evropské unie - Svobodová, Ilona, 1979- (2013)
Předmětem disertační práce je analýza stavu zemědělského sektoru v okrese Hodonín v období po vstupu ČR do EU, jež se vedle statistických dat Českého statistického úřadu a Ministerstva zemědělství ČR velmi významnou měrou opírá o výsledky terénních šetření u místních zemědělských subjektů v letech 2002 a 2009 (velká pozornost je věnována zejména zemědělským podnikům právnických osob). S vědomím nezbytného provázání rozvoje zemědělství se širším rozvojem venkova se autorka v práci snaží mimo jiné analyzovat ty aktivity zemědělských subjektů, které mohou být přínosné pro místní region. Úvodní - teoretická část práce je věnována fyzickogeografické a socioekonomické charakteristice území zejména ve vztahu k zemědělské výrobě. Jako nezbytnou součást bylo nutné alespoň v omezeném rozsahu zařadit kapitolu shrnující možnosti, které se našim zemědělcům v souvislosti s evropským členstvím naskýtají. Za nejdůležitější část práce lze považovat kapitoly hodnotící změny v organizační struktuře a výr