Biautomaty - Komárková, Zuzana (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá tematikou biautomatů. Navazujeme na deterministické biautomaty a zavádíme jejich nedeterministická rozšíření,jejichž nejobecnější varianta rozpoznává lineární jazyky. Nedeterministické biautomaty poté využíváme k důkazům tvrzení o lineárních jazycích, jako je např. pumping lemma pro lineární jazyky nebo tvrzení o uzavřenosti a neuzavřenosti lineárních jazyků na mnohé operace. Nakonec srovnáváme biautomaty s jinými již zavedenými modely a dokazujeme, že nelze algoritmicky rozhodnout, zda nedeterministický biautomat rozpoznává regulární jazyk.