Rozšíření rozrazilů Veronica dillenii, V. praecox, V. triphyllos a V. verna v České republice - Marvanová, Kristýna (2014)
Diplomová práce se věnuje rozšíření čtyř druhů rozrazilů na území České republiky, a to rozrazilu jarního (Veronica verna), rozrazilu Dilleniova (V. dillenii) rozrazilu trojklaného (V. triphyllos) a rozrazilu časného (V. praecox). Rozšíření bylo studováno na základě dokladů z 26 veřejných a soukromých herbářových sbírek, a to BRNL, BRNM, BRNU, CB, CBFS, FMM, GM, HR, CHOM, MJ, MP, MZ, NJM, OL, OLM, OP, OSM, PL, PR, PRC, ROZ, VM, ZMT, herbáře Radima Pauliče a Davida Hlisnikovského. Uvedené herbáře obsahovaly 3324 herbářových dokladů z území České republiky, z nichž 1028 položek patřilo druhu Veronica dillenii, 1088 druhu V. triphyllos, 852 druhu V. verna a 355 druhu V. praecox. Lokality uvedené na schedách herbářových dokladů jsem zanesla do databáze, prostřednictvím topografických a historických map určila jejich přesnou polohu a přiřadila geografické souřadnice. Výsledkem práce je databáze revidovaných položek, fytokartogramy rozšíření studovaných druhů v České republice a grafy ukazuj