Tradice spjaté s narozením, svatbou a pohřbem v islámské kultuře na příkladu syrských, jordánských, palestinských a českých sunnitských muslimů - Malecká, Jana, 1984- (2013)
Disertační práce se zabývá tradicemi sunnitských muslimů spjatými s narozením, svatbou a pohřbem. Regionálně se práce zaměřuje na území Sýrie, Jordánska, Izraele, Palestiny a České republiky. Zaměřuje se na tradice sunnitských muslimů žijící ve zmiňovaných arabských zemích, na tradice Syřanů, Jordánců a Palestinců, kteří žijí v České republice, a dále i na české konvertity. Vybrané tradice těchto dvou odlišných kultur (arabských muslimů a českých muslimů) jsou komparovány, čímž lze postihnout rozdíly a podobnosti mezi jejich nositeli, kteří žijí v kulturně a nábožensky odlišných prostředích. Taktéž jsme popsali adaptační proces muslimských tradic na české prostředí. Muslimové žijící v České republice jsou nuceni přizpůsobit přinejmenším část svých tradic jinému sociokulturnímu, náboženskému a právnímu prostředí české tradičně nemuslimské společnosti. V dizertační práci byla využita česká i zahraniční literatura (včetně jedné arabské publikace) a dále i kvalitativní metody výzkumu, tedy